Genç insanlar olarak hayatımız hızlıca değişmekte ve gelişmektedir. İlkokul, lise, üniversite derken en sonunda sıra hayatımızı devam ettirmemiz, farklı hedeflerimize ulaşmamız için bize maddi kaynak sağlayacak iş hayatına gelmiştir. Bu silsile birbirini takip ederken büyüklerimiz ve deneyimli olan arkadaşlarımız hep bir sonraki adıma geçtiğimizde rahatlayacağımızı söylerler, fakat bir sonraki adım aynı bilgisayar oyunları gibi bölüm geçtikçe karmaşıklaşıp zor bir hal almaktadır. Söylenen sözleri düşündükçe “Hani rahatlayacaktım?” dersiniz fakat bu sözler size cesaretlendirme ve hedefinize odaklanmanızı sağlayacak avuntu olmaktan ileriye geçemez. Bu hayatın gerçeklerinden biridir.
İş hayatımıza geçişin ilk adımı iş aramaktır. Kimi insan için ilk adım kolay, kimileri için uzun ve zorlayıcı olur. Bir bilgisayar mühendisi veya yazılım sektöründe çalışmak isteyen kişiler için bu adımı kolay atlatmanın farklı yöntemleri vardır. Yeni işe başlayacak yazılımcı/mühendis, hayatının her safhasında olduğu gibi iş aramada da kendi hedeflerini belirlemiş olmalı. Böylece bu hedefler iş ararken size kolaylık sağlar ve sizi farklı yönlere savrulmaktan kurtarır. Çoğu firma sizin yeteneklerinize ve kişiliğinize bakmaktadır, bunların istisnası tabii ki var, örneğin sayıları az olmakla birlikte bazı firmalar mezun olduğunuz üniversitenin adıyla da ilgilenir ama yine de önemli olan sizin yeteneklerinizdir. Bu girişten sonra tüm bu süreçlerden geçtiğinizi farz ederek asıl konuma geliyorum.
İlk İş Ve Yeni Bir Çevre
Yazılım sektöründe iki yıldır çalışmaktayım, işim gereği hem kendi firmamda hem de outsource olarak farklı firmalarda bulundum. Bulunduğum ortamlarda genelde yaş olarak en küçük ben oldum. Bu yaş farkı, bazı meslekler için ortama ayak uydurma konusunda sıkıntı olabilir fakat yazılım sektöründe bu durumu avantaj olarak kullanabilirsiniz. Çünkü yaş ve deneyim arttıkça belli kanallara odaklanmış olma ihtimali daha yüksektir. Bizler genç olarak, .net, java veya farklı diller ile iş ararken otuzlarını yaşayan bir yazılımcı bir dilde iş hayatını devam ettirmeyi tercih eder. Mantık olarak bu dillerin kullanımı aynıdır fakat iş hayatında yaş ilerledikçe bir daldan başka bir dala atlamak pek mantıklı gelmez, çünkü bir alanda kendini geliştirmiş bir kişi yeni bir alana geçiş yapmak değil de deneyim kazandığı alanda devam etmeyi tercih eder.
Genç olmanızın yazılım sektöründe sorun olmayacağının başka bir kanıtı da yazılımcıların değişime ve gelişime daima açık insanlar olmalarıdır. Zaten böyle olması zorunludur; çünkü dünyada en hızlı değişen sektör bizim sektörümüzdür.
Yeni işe girdiğinizde yapmamanız gerekenlere gelelim. İlki, çalıştığınız ortama uymakta direnmektir. Buna direnmeniz sizin ortamda istenmeyen kişi olmanıza sebep olacaktır. Bu sözlerim karakterinizden ödün vermeniz gerektiği anlamına gelmez aksine işe girdiğinizde üniversitede görmediğiniz karakterlere, düşüncelere sahip insanlarla tanışmanız, onların dünyalarını keşfetme ihtimaliniz oldukça yüksektir, bu da değişime ve gelişime açık insanlar için bir avantajdır.
Diğer bir konuda tabii ki hepimizin heyecanla ay başını beklememizi sağlayan maaş meselesidir. Bu konuda oldukça dikkatli olmalısınız. Çünkü yazılım sektöründeki özel firmalarda, devlet dairelerinde çalışan memurlar gibi sabit maaşlar yoktur. Maaşınız sizin bilgi birikiminize, yeteneklerinize, deneyiminize, sorumluluklarınıza ve işe girdiğiniz firmanın standartlarına göre değişecektir. Tüm bu değişkenlerden ötürü maaşlar kişiye özel olacağı için iş arkadaşlarınız ile bu bilgiyi paylaşmak veya iş arkadaşlarınızın sizinle bu bilgisini paylaşması firma içinde anlaşmazlıklara sebep olacağı gibi sizin de huzurunuzu kaçırabilir, işinize olan ilginizi kaybetmenize sebep olabilir.
Maaş konusunda devam edecek olursak bir hocamın tavsiyesini sizinle paylaşmak isterim ki hayat felsefeniz içinde olması gereken bir başlıktır: “Hırslarınıza kapılmamak”. Hırslarınız sizi ele geçirirse ne yeni işinizden ne gelirinizden ne de hayatınızdan memnun olamazsınız. Bu sizi farklı yönlere sürükleyecektir ki işin sonunda hem iş yerinde hem de hayatınızda yalnız kalmanıza sebep olacaktır.
Yazılımcı Kafası
Eğer yazılımcı olarak işe alındıysanız ilk olarak tebrik eder daha sonra geçmiş olsun demek isterim. Yazılımcılık hiçbir mesleğe benzememektedir . Çünkü doktor hasta ile, makine mühendisi bir makine ile, öğretmen öğrenciler ile uğraşırken bizler hem insanlar ile hem de el ile tutulamayacak bir şey ile uğraşmaktayız.
İnsanlar ile uğraşmak oldukça zordur. Fakat bu olumsuzluğun yanında insanların olumlu geri dönüşleri sayesinde iş memnuniyetiniz artmaktadır. Bir yazılımcı, müşterinin istediğini yerine getirirse her iki taraf da memnun olacaktır; fakat zor beğenen, kolay memnun olmayan, ince eleyip sık dokuyan müşteri yazılımcıyı oldukça zorlayacak ve yoracaktır. Bu tür durumlarda yapmanız gereken derin bir nefes alıp, yeniden işe koyulmaktır. Unutmayın ki zahmetsiz rahmet olmaz.
Sektörde sadece insanlar değil, yazılımı geliştirirken bilgisayarınızla geçirdiğiniz uzun saatler, saatlerce uğraştırıp sonra üstüne hata veren kodlar da canınızı sıkacaktır. O yüzden kendinize iş dışında sizi rahatlatacak, kendinizi motive edecek uğraşlar bulmanız sizin için oldukça önemlidir.
Yeni işe giren birisi olarak yazılımcı kafasına ulaşmanız fazla zaman almayacaktır. İlk sorumluluğunuzu aldığınızda karşılaşacağınız hataları bir türlü çözememeniz, süreci yönetirken yaşayacağınız zorluklar sizi yıpratabilir ama zaman ilerledikçe profesyonelleşeceksiniz ve işleriniz ivme kazanacak. Başlangıçta zor duruma düşmeniz olağandır, bu süreçte yapmanız gereken şey sakin olmak ve yardım istemektir. Bazılarımız işi gurur meselesi yaparak “Ben zaten bunu biliyorum”, “Ben yaparım” düşüncesine kapılır, bu durum sizin daha çok hata yapmanıza ve durumun, işin içinden çıkılmaz bir hal almasına sebep olabilir. Atalarımızın dediği gibi, bin bilseniz de bir bilene sormak, kör noktalarınızı görmenizi ve işi daha rahat çözmenizi sağlayacaktır. Sorunları çok iyi bilen birisine sormanız gerekmez, bazen bir arkadaşınıza veya sizin gibi işe yeni girmiş birine sormak bile faydalı olacaktır. Çünkü yazılım, belli kurallar çerçevesinde yapılsa bile kişinin kendi düşünceleri, eğitim aldığınız okulların tarzı farklıdır. Farklı bakış açıları ile olaya yaklaşımlar size fayda sağlayacaktır. Bu durum, her başınız sıkıştığında başka birine sormanız gerektiği anlamına gelmemektedir. Yardım istemeniz yöneticiniz tarafından yadırganmaz fakat her karşınıza çıkacak zorlukta yardım istemek sizin zararınıza olacaktır. Hazıra alışmış olmak yazılımcı olarak farklı olaylar karşısında çözüm üretmenize ve çözüm için gerekli araştırmayı yapma kabiliyetinizi geliştirmeye engel olacaktır.
Unutmayın yazılımcı olarak, hele ki yeni başlayan biri olarak, çok farklı durumlar karşınıza çıkacaktır. Bunlardan korkmayın! Problemlerin üzerine gitmek sizi daha çok motive edecek ve geliştirecektir. İşin temel kuralı, işinizi sevmektir. Hangi meslekten olursa olsun; işinizi, çalıştığınız yeri, çalıştığınız arkadaşlarınızı sevmeyi, onlarla ortaya bir şeyler çıkarmayı sevmelisiniz.
Hayatta başarılı olmanız dileğiyle, kolay gelsin!